Företaget

Bäckebo Champinjonodling HB


Företaget startade 1992.

Vi som driver svampodlingen är Anders Nilsson och Benny Axeborg, ibland med lite hjälp av våra familjer.


Så här går en odling till.

Grunden för champinjonodling är en bra kompost. Tyvärr finns ingen komposttillverkning kvar i Sverige och den kompost vi använder idag importeras från Tyskland.

Hästgödsel och vetehalm komposteras och pastöriseras, därefter tillsätts mycel och svamptrådarna börjar växa i komposten. Efter en vecka packas den i lådor som täcks med ett lager torv. Lådorna får stå på tillväxt i två veckor och sedan levereras de till oss.


Vi har två odlingsrum med vardera 63 m² odlingsyta. Vi laddar ett rum varannan vecka. När komposten kommer till odlingen ser man små svampknoppar, efter 4-5 dagar är det dags för första skörd. Svamparna fördubblar sin storlek på ett dygn. Vid en temperatur på 17º och ca 85% luftfuktighet trivs champinjonerna bäst.

Vi får tre skördar med en veckas mellanrum, sen är det dags att tömma rummet, tvätta med hetvattenstvätt och vänta på en ny leverans av kompost.


Vi producerar ca 40 ton champinjoner per år, som vi säljer i närområdet, till affärer och pizzerior. Vi säljer även kompostjord både i säck och lastat på släp.

Svamparna plockas för hand och läggs i lådor för leverans till våra kunder.


Vi har också tagit fram en burksoppa "Bäckebo Champinjonsoppa", i samarbete med Borgens konserver.